Wiadomości

Credo Domu Bożego Miłosierdzia

dom milosierdziaDuchowym Gospodarzem Domu Miłosierdzia jest sam Bóg w Trójcy Jedyny Prawdziwy w myśl ewangelicznego przesłania „(…) a oto Ja jestem z Wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.” (Mt 28, 20). To właśnie Jego obecność czuć powinni wszyscy w nim przebywający. Jest to zatem miejsce refleksji, pogłębiania wiary i poszukiwania Boga zarówno w sobie samym jak i drugim człowieku.

Filarem na którym zbudowano program działania Domu Miłosierdzia Bożego są wartości zawarte w przesłaniu „Bóg, Honor, Ojczyzna”. W duchu krzewienia tych wartości, Dom Miłosierdzia działa jako:

• miejsce wytchnienia dla pielgrzymujących do Sanktuarium Matki Bożej Królowej Polski w Nowej Osuchowej

• dom rekolekcyjny i kontemplacyjny z własną dedykowaną kaplicą jako miejscem dla wszystkich poszukujących Boga, zarówno rodzin jak i osób samotnych, bez względu na wiek

• miejsce organizacji tematycznych konferencji i spotkań utrzymanych w duchu umacniania wiary rzymskokatolickiej, wspólnej modlitwy, patriotyzmu, poznania historii i dziedzictwa narodowego

• poradnia dla osób zmagających się z uzależnieniami i problemami w życiu rodzinnym

• miejsce organizacji warsztatów rozwijających zdolności artystyczne i zawodowe dla poszukujących Bożej inspiracji w życiu

Duszą Domu są posługujący w nim ludzie, którzy nie znaleźli się tu „przez przypadek”. Są to osoby odpowiednio do tego przygotowane, gotowe służyć z bezinteresowną radością Bogu i bliźnim, żyjące w łasce uświęcającej i szczerze oddane krzewieniu idei Bożego Miłosierdzia.